Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2018 17:51 - Su (Вода) Четвърта част- Мира
Автор: kalin8 Категория: Изкуство   
Прочетен: 668 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 03.07.2019 10:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Рано сутринта потегляме покрай морето- съгласно направената с общи усилия програма. Пътят се извива по допирателната линия на водата и сушата, а после поема през планината във вътрешността на полуострова. Древната Ликия, която историкът Страбон описва като съюз на много - седемдесет градове от които шест големи- полиси… Представяте ли си каква Федерация е било тогава? В Ликийският съюз град Мира, където отиваме, заедно с пристанището си -Андриаке , са имали общо право на три гласа в Агората- сиреч- Парламента.

Изминаваме седем- осем километра и влизаме в града. Мустафа прекарва автобуса по тесни еднопосочни улички, като много внимава за движещите се в някакъв свой си ред и стил многобройни скутери, снабдени със всякакви по-малки или пък  по- големи багажници от типа „направи си сам“. Кротко и внимателно… Чух го само да спомене (Много тихо!) Бога, когато профуча едно такова „возило“ без да се съобрази със знака „DUR”. Една бабичка, която дори не видя автобуса…

Слизаме до неголям площад, ограден отвсякъде с цветя и палмови дървета. Множество магазини за сувенири с надписи на руски език…Минаваме през контролен пункт с предварително подготвените от Юлия талони и… По едно широко стълбище се озоваваме пред църквата.

image

Когато разказваше за този Храм, Юлия е била доста, как да кажа- пестелива- в описанията си. Всъщност, знаех, че Светецът е наричан „Мирликийски“, но едва сега разбирам точно защо…

image

Храмът, в който е служел Св. Николай- Чудотворец. Епископ Мирликийски. Запазен е Саркофагът, в който дълги години са били Светите му Мощи.

image

Слава Богу, че и в днешни времена е възможно да се види величието на Християнството в далечни времена в древна Ликия!


image


Казват, че този Храм е малък… Но за мен изобщо не е така! Толкова сила има събрана на това място, че идват хора от всички религии за да отдадат почит! В тези древни стени със запазени не много стенописи се отразяват слова, изречени на най- различни езици, дори такива, които са ми абсолютно непознати.

image


Юлия разказа, че всъщност Храмът се води действащ, защото всяка година на Никулден идват монаси от Гърция, Италия и Русия, за да отслужат литургия в чест на Свети Николай- Чудотворец.

image


Иконите, изработка на Атонски монаси, които си купихме в двора на Храма, сега красят един Източен ъгъл в дома ни. Не зная доколко е канонично, но смятаме, че са приели от силата на Чудотвореца от неговия последен дом на грешната земя.

image

Светите му Мощи са в град Бари- Италия, но…

image


image




image



Каквото и да кажа- все ще е малко!

 

Странник



Тагове:   вода,   пътепис,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kalin8
Категория: Изкуство
Прочетен: 3269315
Постинги: 1148
Коментари: 7375
Гласове: 16661
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031